'Down under' een virtuele trip maken door Hoofdstraat van Aduard

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, editie West, dinsdag 14 april 1998)

Politiek en religie zijn voor hem uit den boze. Die twee onderwerpen zul je dan ook niet aantreffen op de homepage van Johan Dik over Aduard. Nee, de inwoner van het kleine maar digitale dorp direct ten westen van de zeer grote digitale stad Groningen, richt zich vooral op andere onderwerpen. Tot vreugde van hen die nu 'down under' wonen in Australië of in Canada.

Heb je jarenlang in Aduard gewoond, ben je er als emigrant al jaren niet meer geweest, beleef je dankzij Johan Dik een virtuele trip door de Hoofdstraat. Internet maakt het allemaal mogelijk.

Even aanklikken (http://users.stin.nl/users/jdi/aduard/aduard.htm) en je wandelt achter je pc in Australië door de Hoofdstraat van Aduard. Via een vernuftig pijlensysteem kun je zelfs een blik in de zijstraten werpen. "Het leek me leuk als mensen in de Randstad kunnen zien hoe een dorp in het Westerkwartier er uit ziet", zegt hij bescheiden.

Er zijn meer digitale dorpen in West- en Noord-Groningen. Zevenhuizen, Middelstum en Uithuizermeeden zijn andere plaatsen, die dankzij computerfreaks op het Internet aan de weg timmeren. Hun pagina's bevatten een keur aan informatie over bijvoorbeeld het verenigingsleven. Op de pagina over Uithuizermeeden wordt zelfs een heus krantenoverzicht bijgehouden, zodat aan de andere kant van de wereld precies kunt volgen wat er in Uithuizen en omgeving zoal gebeurt.

Dik houdt zich als medewerker van de stichting tot stimulering van toepassingen op informaticagebied in het noordoosten ('t Stin) beroepsmatig bezig met computers, en dus met Internet. Hij geeft er les hoe je een pagina op Internet maakt, doceert hoe het bedrijfsleven van het world wide net kan profiteren. "De doorsnee bakker, die alleen brood verkoopt, heeft er niets aan. Maar een sociaal werkvoorzieningsschap, ik noem maar een voorbeeld, weer wel. Internet kan gebruikt worden om uit te dragen welke producten je kunt leveren."

De homepage Aduard is mede tot stand gekomen dankzij zijn werkgever, want Dik maakt gebruik van de faciliteiten die bij 't Stin aan wezig zijn. Je bent wel eventjes zoet als je alle onderwerpen op zijn pagina bezoekt. "Aduard heeft een rijk verleden met z'n klooster. Bovendien is over die historie veel bekend. Daarnaast krijg ik veel gegevens van het Aduarder 'kloostermuseum'Sint Bernardushof, die ik dan op de pagina verwerk. Ik maak er wel iets van", zegt hij, trots als hij is dat al meer dan 1500 mensen zijn pagina bezochten.

Dik (email: jdik@globalxs.nl) probeert zijn pagina voortdurend uit te breiden. Met informatie over Cisterciënzer kloosters, zoals er ook één in Aduard heeft gestaan, met een overzicht van monumenten die karakteristiek zijn voor Aduard en het Westerkwartier en aanvullingen op zijn virtuele trip. Hoewel hij veel zelf doet, is Dik momenteel naarstig opzoek naar iemand die het neo-latijn beheerst. "De kroniek van Aduard beschrijft de geschiedenis van het dorp en het klooster. Maar het is in het neo-latijn geschreven. Voor de pagina zou het leuk zijn als de kroniek kan worden vertaald. Kun je daar ook aandacht aan besteden. En ik ben nog op zoek naar iemand die het geluid van de kerkklok kan opnemen om het vervolgens op Internet te zetten. Het is toch leuk als je in Australië de kerkklok van Aduard kan horen."

(door: Martin de Bruin)

Terug naar Aduard in het Nieuws