Bouwen aan Kleiweg in Aduard populair

(Regiobode, dinsdag 17 september 2002)

ADUARD - De 'groene' kant van de Kleiweg in Aduard is razend populair voor huizenbouwers. In korte tijd wemelt het plotseling van de bouwplannen. De bouw varieert van een ligboxenstal, bedrijfswoningen voor tuinders en gewone woningen.

Ooit kreeg de grond langs de Kleiweg de bestemming 'wonen' op de plankaarten. Dat gebeurde in 1953 en het bestemmingsplan werd in 1971 herzien. De toenmalige gemeentebestuurders vergaten dit gebiedje een andere bestemming te geven zodat er gebouwd mag worden langs de weg.

De agrarische maatschap Van Leijsen bestiert de boerderij op huisnummer 2 en zit door de aanwezige bebouwing rondom op slot wat uitbreiding betreft. Vader en twee zoons zagen mogelijkheden door de stal te verplaatsen naar elders op het terrein. Verder werd gestudeerd op de mogelijkheid om er twee tuinbouwbedrijfjes aan toe te voegen. De gemeente verleende de toestemming voor de ligboxenstal met woning maar weigerde twee woningen met bedrijfsruimten voor de teelt van groenten in de open grond.

Afgelopen week werd op een hoorzitting van de commissie voor beroep- en bezwaarschriften de zaak van beide kanten toegelicht. De gemeente vreest dat het bij de bouw van woningen zal blijven en dat er geen tuinbouw gepleegd zal worden. In een eerder geval is gebleken dat een bouwer nooit aan de teelt van aardbeien c.s. is begonnen en riant woont in agrarisch gebied.

De toekomstige telers keken vreemd op dat er door de gemeente slechts één bouwaanvrage werd beoordeeld terwijl er twee -vrijwel identieke- plannen werden ingeleverd. Een opgesteld ondememersplan maakt duidelijk dat er levensvatbaarheid is voor de beoogde bedrijven.

Naast de bedrijfsmatige bouwplannen wil Van Leijsen langs de wegkant naast de boerderij vier woningen (laten) bouwen. Verder is er grond verkocht aan ontwikkelaar Groothuis bv die nog eens zes tot acht woningen wil realiseren aan het verharde deel van de Kleiweg. De bewoners van de overkant van de weg hebben bezwaren ingediend tegen deze plannen omdat het vrije uitzicht zal verdwijnen. De gemeente kan echter de bouwplannen van woningen niet tegengaan omdat de bestemming wonen op het gebied is blijven liggen.

(Foto ontbreekt: Dit stuk weiland aan de Kleiweg in Aduard is erg in trek voor het bouwen van woningen en bedrijven. De gemeente wil niet alles toestaan en de overburen hebben bezwaren.)

Terug naar inhoudsopgave September