Zuidhorn heeft dynamiek voldoende

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, vrijdag 4 januari 2002)

VV Aduard 2000 krijgt leefbaarheidsprijs

Zuidhorn - Zuidhorn beschikt nog steeds over voldoende dynamiek om kwantitatief en kwalitatief op niveau te blijven. Dat zei burgemeester L. Klaassen gisteravond in zijn speech op de nieuwjaarsbijeenkomst in het gemeentehuis naar aanleiding van de groeicijfers. Zuidhorn is in 2002 gestaag doorgegroeid met 78 inwoners naar 18177 personen. Er zijn 56 woningen bijgebouwd en 371 bouw- en sloopvergunningen aangevraagd. Dat is iets minder dan de afgelopen Jaren, waarin het getal meestal rond de 400 lag.

Klaassen refereerde aan het bewogen jaar dat net is afgesloten met een rustige jaarwisseling. "Sommigen zeggen dat de 21e eeuw pas op 11 september 2001 is begonnen. In ieder geval heeft deze ramp wel bewezen dat economische hoogconjunctuur geen garantie is voor veiligheid." Hij haalde ook de cafébrand in Volendam en de MKZ-crisis aan. De brand leidde tot kritiek op het handhavingsbeleid van gemeenten en tot aanpak van dat beleid. Dat is ook in Zuidhorn gebeurd. De MKZ-crisis was voor Zuidhorn harde werkelijkheid. 'Ten deel van ons grondgebied lag in het toezichtgebied rond Ee en Anjurn. Dat gaf veel onzekerheid en spanning voor de betrokkenen. Toen bleek ook hoe gemakkelijk je als individu in een isolement terecht kunt komen."

Klaassen stelde vast dat voor een weerbare samenleving de inzet van iedereen nodig is. Ook op lokaal niveau. "We zijn allemaal wereldburger en Europeaan, maar anderzijds bestaat er juist in deze tijden een extra behoefte aan lokale en regionale identiteit."

Vrijwilligers kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Klaassen noemde hen het bindmiddel van de samenleving. De speciaal voor vrijwilligers ingestelde leefbaarheidsprijs van de gemeente Zuidhorn werd gisteravond uitgereikt aan VV Aduard 2000. De jury roemde de voetbalclub om haar sociale bindende kracht en zelfwerkzaamheid. `VV Aduard 2000 is meer dan een voetbalclub. Ze helpt ook bij activiteiten van andere verenigingen. Dat bevordert in hoge mate de gemeenschapszin. Ze weten met een minimum aan gemeenschapsgeld een maximum aan voorzieningen te creëren. Die onbetaalde inzet is onbetaalbaar."

Het bestuur onder leiding van voorzitter Rudie Homan rnocht een cheque ter waarde van 500 euro en een oorkonde in ontvangst nemen.

Homan is blij met de prijs. "Ik hoop dat het als een stimulans werkt. Zodat we meer vrijwilligers krijgen die willen helpen bij de verbouw van de kantine. Want het zijn wel steeds dezelfden die al het werk doen."

(Foto ontbreekt: De nieuwjaarsbijeenkomst in Zuidhorn had een ander karakter dan anders. Op verschillende locaties in het gemeentehuis werden na het officiële gedeelte vier optredens en voorstellingen verzorgd door artiesten uit de vier grootste kernen: Blaasensemble Juliana uit Oldenhove, gemengd koor Double Q uit Aduard, de Rederijkerskamer Nicolaas Gijp uit Grijpskerk en zanger/ troubadour P. De Haan (Pe Daalemmer) uit Zuidhorn vermaakten het in groten getale toegestroomde publiek.
© Omke Oudeman)

Terug naar inhoudsopgave Januari