Aduard moet draverijen voor komend jaar schrappen

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, woensdag 12 december 2001)

Van onze sportmedewerker
SYMEN BOSMA

ADUARD - Komend jaar op 29 mei zullen er geen draverijen plaatsvinden in Aduard. Dat heeft de Stichting Drafsport Aduard-Zuidhorn, kortweg DAZ, besloten. Het te verwachten besluit van de gemeente Zuidhorn om per 1 april met de renovatie van het Aduarder sportpark, waar de draverijen worden gehouden, ligt ten grondslag aan de beslissing.

De gemeente wilde aanvankelijk in 2003 met de renovatiewerkzaamheden beginnen, maar wethouder R. Hielema zei onlangs de noodzaak van een vervroegde renovatie in te zien.. Gisteravond werd op een commissievergadering in Zuidhorn nog eens duidelijk dat er volgende week, als de raad moet stemmen, hoogstwaarschijnlijk een meerderheid is om komend jaar al met de renovatie te beginnen. Nu zo goed als zeker is dat de werkzaamheden per 1 april aanstaande beginnen, vreest de DAZ dat de Nederlandse Draf en Rensportvereniging (NDR) de Aduarder baan kort voor de geplande datum wel eens zou kunnen afkeuren. Tjerk Dijkstra, voorzitter van de DAZ: "Dat risico wilde wij per sé niet nemen. Want dat zou duizenden guldens aan kosten met zich meebrengen. Aan de andere kant zijn we natuurlijk blij dat het park de zo nodige beurt eerder krijgt."

Een andere datum voor de draverijen is ook niet aan de orde. "Vanaf 1 april wordt de hele baan opnieuw ingezaaid. Vanaf dan kan er dus niets plaatsvinden." In 2000 werden de draverijen tot groot enthousiasme weer op de drafkalender gezet. Dijkstra verwacht door de afgelasting wel een financiële tegenvaller voor de DAZ. "We zijn er de afgelopen twee jaar natuurlijk goed uitgesprongen, al kan de grootste klap voor de totalisator zijn. Maar dat hoeft niet, want deze datum is weer vrij en wie weet wil een andere baan op 29 mei koersen gaan organiseren."

Mocht de Zuidhornster gemeenteraad volgende week maandag onverhoopt toch besluiten de renovatie van het park nog een jaartje uit te stellen, dan gaan de draverijen gewoon door, zo verzekerde Dijkstra.

(Foto ontbreekt: De draverijen van Aduard genieten veel belangstelling. De liefhebbers moeten echter volgend jaar de koersen een keer overslaan als gevolg van de baanrenovatie.
© Jan Willem van Vliet)

Terug naar inhoudsopgave December