Rondjes fietsen in de gemeente Zuidhorn

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, dinsdag 5 september 2000)

In twee jaar tijd een kleine twintig kilometer fietspad erbij.

ZUIDHORN - De gemeente Zuidhorn timmert flink aan de weg op het fietspadenfront. Binnenkort worden er drie nieuwe fietspaden aangelegd (bij Aduard, bij Noordhorn en bij Fransurn) en de afgelopen twee jaar zijn de fietspaden tussen Niezijl en Niehove en tussen Oldehove en Saaksum al tot stand gekomen. Aan de fietsverbinding tussen Oldehove en Den Ham wordt momenteel druk gewerkt.

Wethouder R. Hielema (CDA) schat dat het in totaal om zo'n twintig kilometer fietspad gaat. "Het wordt nu een stuk makkelijker om rondjes te fietsen. En een rondje fietsen is leuk. Het zijn eigenlijk allemaal verbindende schakels."

De inwoners van Aduard krijgen hun wandel/fietspad 'Aduard 800'. Het zal in oktober worden aangelegd in de vorm van een betonpad. Totaal kost de aanleg 285.000 gulden. Hiervan draagt het dorp zelf 40.000 gulden bij, een restant van het budget voor het 800-jarig bestaan van Aduard in 1992. Voorzitter R. Pijpker van Dorpsbelangen Aduard is blij dat het nu eindelijk zover is. "Soms moet je even geduld hebben om iets goeds te krijgen. Aduard heeft niet zoveel op recreatiegebied. Elk wandelgebied is dus mooi meegenomen." De aanleg van het pad heeft zolang op zich laten wachten omdat er niet genoeg geld was om een verhard pad aan te leggen. Een veel goedkoper schelpenpad zag dorpsbelangen echter niet zo zitten.

Het pad voert langs het Van Starkenborghkanaal naar de Spanjaardsdijk Zuid. "Je komt vlakbij een heel mooi natuurgebied waar je nu helemaal niet kunt komen", zegt Pijpker. "Bovendien kun je nu een ander rondje om het dorp lopen." Ook fietsers kunnen natuurlijk gebruik maken van het betonpad, net zoals rolstoelers en kinderwagens.

Daarnaast komt er nieuw fietstraject tussen Noordhorn en de Spanjaardsdijk Noord. Het grootste traject vormt de fietsroute tussen Fransurn en Arbere. Hiervoor wil het college ruim 150.000 gulden uittrekken onder meer om grondaankopen van zes landeigenaren te financieren. In totaal kost dit fietspad 600.000 gulden. Het meeste geld komt uit Europese en provinciale potjes. Het pad sluit aan op de wandel/fietsroute Zuidhorn-Winsum.

(Foto ontbreekt: Wethouder Hielema)

Terug naar Aduard in het Nieuws